Citroner er sure - men basedannende!

Citroner er sure - men basedannende!

At kostens ph-værdi har sammenhæng med vores sundhed bygger på den observation at langt de fleste sygdomme og skavanker er en syre-tilstande. Det gælder både inflammation, og dermed spændinger og skævheder, men også livsstilssygdomme som fx gigt. Det er en forholdsvis ny viden, men meget lovende, logisk og lige til at gå til.

Skal man så til at måle fødevarer eller smage sig frem? Det første er for omstændigt og det næste kan være meget misvisende, som for eksempel med citroner, som faktisk er basedannende.

Hovedreglen er nem: Du skal bare spise mere grønt og mindre animalsk.

Den lange historie kommer her:

Hvordan opstår syren i kroppen?

Lad mig uddybe teorien ud fra gigt som eksempel.

De fleste gigtformer skyldes for meget indhold af urinsyre (ikke at forveksle med urinstof) i kroppen. Urinsyre dannes især ved fordøjelsen af animalske produkter samt kroppens nedbrydning af sig selv (fx ved særligt stort vægttab).

Dette er altså et bud på en forklaring for hvorfor folk, der spiser flere grøntsager bliver mindre stive og ømme, "syrer mindre til", og dermed får færre skavanker i bevægeapparatet.

De fleste har altså for meget syre i kroppen, og genopretter man syre/base-balancen, kan man både opnå mindre ømhed og færre livsstilssygdomme.

Et let trick...

Der er flere grøntsager, der er mere basiske end citronsaft, eksempelvis selleri. Det er bare svært at få en hel selleri ned hver morgen. Med tilgængelighed og tilberedelse in mente er citron et godt bud på en god og nem måde at starte dagen basisk.

Drik saften fra en citron blandet op i så meget vand, du synes - gerne som det første når du står op, og helst en halv time inden du spiser morgenmad.

…Det booster fordøjelsen, da det forbedrer mavesaften.
…booster immunforsvaret, da bakteriefloraen fungerer bedre.
…giver desuden god ånde
…giver også flot hud
…modvirker koffeins dårlige effekt på nyrerne.
…mindsker følelsen af at gå sukkerkold mellem måltiderne, også selvom du bliver lidt sulten. Dvs det giver færre cravings.

Din tandlæge vil sige, det ikke er godt for tænderne! Så gør det lige inden du børster tænder.

Alternativt er friskpresset grøntsagsjuice en god måde at få nogle grøntsager på.

Jeg glæder mig personligt meget til der bliver forsket mere i det. Indtil da vil jeg sige, det bakker fint op om sund fornuft.

Om ikke andet har rigtig mangestor glæde af "citron-trick'et"!

Læs mere om helsekost her på siden her...
Se liste over fødevarers ph-værdi her...

God appetit!

 

NB:
Indlægget er oprindeligt skrevet og delt på min forrige hjemmeside i 2016.