Hvorfor knækker leddene? (Og er det sundt!?)

Hvorfor knækker leddene? (Og er det sundt!?)

Når leddene giver et knæk, er det ledvæsken, der løsner sig

Ledvæsken er en slags pude, nærmest støddæmper, i ledhulen, som centrerer og beskytter de knogler, der samles i leddet.

Tog man ledvæsken ud af leddet ville den udvide sig til næsten en tennisbolds størrelse - det siger noget om, hvor stærk en spænding og styrke den har, og hvor store stød, den derfor kan stå imod.

Denne spænding skyldes blandt andet, at ledvæsken består af en gas. Denne gas bliver vedligeholdt af ilt, altså af kredsløbet. Ved for lidt blodgennemstrømning og dermed for lidt ilt samler gassen sig og stivner til en lille perle, som hindrer leddets frie og fulde bevægelighed.

Når man lirker leddet op og får mere kredsløb og dermed ilt til, giver den lille gas-perle en lille eksplosion fra sig og fordeler sig igen jævnt i ledvæsken, så det hele kan fungere efter hensigten.

Det er denne lille ekspolotion, der giver knæklyden.

Body SDS’ teknik og tre regler for ledfrigørelse

Er det så altid kun godt, når leddet giver et knæk? Nej, ikke nødvendigvis.
Der er nemlig flere måder at løsne leddet på.

Mange har for vane at presse leddet (i en mild grad) ‘ud af led’ enten ved at trække knoglerne væk fra hinanden, eller ved at bøje og presse leddet ud over dens yderstilling.

Selve 'knækket' er såmænd af samme "kvalitet", men både ledkapsel og ledbånd bliver overbelastet, når man ikke overholder leddets naturlige bevægelighed.

Derfor har vi i Body SDS tre regler:

1) Aldrig presse leddets yderstilling
2) Aldrig låse leddet
3) Aldrig trykke direkte på leddet

I stedet skal man bevæge leddet blødt og frit inden for den bevægelighed, som leddet er bygget til - nærmest forestille sig, at man smører leddet - og undersøge leddets samarbejde med de omkringliggende led.

Så kommer knæklyden helt af sig selv og har ingen bivirkning.

Formålet er ikke lyden i sig selv, det er altså ikke et mål i sig selv at få leddet til at sige knæk.

Formålet er at leddet KAN sige knæk og dermed vedligeholde og centrere sig selv. I så fald 'knækker' kroppen nemlig løbende af sig selv når vi bevæger os frit i vores fulde bevægelighed (for eksempel når vi strækker os), ofte uden at vi selv bemærker det.

Derudover er det alfa-omega at have løsnet musklerne omkring leddet først - ellers trækker de spændte muskler blot leddet ud af centrering igen, lige så hurtigt som leddet var faldet på plads.

Stadig mange myter

Denne viden er temmelig ny og bliver stadig beskrevet på mange modstridende måder. Mange artikler fortæller stadigvæk at knæk-lydene kommer fra det hulrum, der opstår når man trækker knoglerne væk fra hinanden (for eksempel fingeren væk fra hånden), så luftboblen i ledhulen knuses når man lader knoglerne falde tilbage mod hinanden. Men Body SDS' teknikker viser, at man langt fra behøver at hive knoglerne væk fra hinanden for at få lyden. Ud fra denne myte skulle alle leddene også kunne fortsætte med at sige knæk.

Den nye viden handler især om den gas, ledvæsken indeholder. Det siges at gassen dannes af kuldioxid, ilt og kvælstof. Jeg forventer (og håber) at videnskaben snart udfolder dette. Du kan læse Illustreret Videnskabs formulering her.

NB:

Kun "ægte led" som defineres af at være led med en ledhule og ledvæske, kan sige knæk. Såkaldet uægte led har ikke samme bevægelighed eller ledvæske.

Ledfrigørelse indgår i en Body SDS-behandling efter ønske og behov.
Jeg knækker ikke nakken uden at spørge om lov først.

Har du lyst til at læse mere om Body SDS' teknik og om hvordan ledfrigørelse indgår, kan du læse videre her.

Spørgsmål er velkomne!

(Billedet er fra "Atlas over bevægeapparatet" af læse Louise Pil Mørch og Body SDS Behandler Michel Lui Kowal)

 

NB:
Indlægget er oprindeligt skrevet og delt i 2018.