Vil man for en periode undgå mejeriprodukter, kan det være nødvendigt med et alternativ til pålæg. Det handler om at spise letfordøjelig kost med færre affaldsstoffer og mærke det overskud kroppen får. Og så skader lidt variation fra ostemadderne heller ikke.

Disse er med kikærter, solsikkekerner eller mandler som hovedingrediens – derudover kan man lave sin egen kombination af friske krydderurter, god koldpresset olie, og hvad man ellers har lyst til af grøntsager og måske lidt krydderier. Størrelsen på portionen kommer også lidt an på hvad ens blender/minihakker kan klare.

Her er alligevel lidt konkrete bud…

Humus af kikærter og tahin
HUMUS:

Måaks den mest klassiske af alle dips. Jeg kan godt lide den lidt grovere, så kikærterne træder godt frem – så kan den også krydres mere. Kikærter skal både ligge i blød ca 8-12 timer (fx natten over) før de koges ca 20min (eller får et opkog på 10min om morgenen og så står i gryden til fyraftenstid).

Ca 2 dl kogte kikærter
Saft fra 1/2 citron
2 spsk olivenolie
1 god tsk tahin (sesamsmør)
1/2 fed hvidløg
En lille håndfuld persille eller anden frisk krydderurt
Evt chili og spidskommen

– blend det hele.

Pesto af solsikkekerner og ramsløg
SOLSIKKEPESTO:

En anden klassiker – som slet ikke behøver at være så fastlåst. Kan du finde ramsløg, er  de altid en forbløffende vinder. Ellers bare lidt bredbladet persille.

2 dl solsikkekerner
5 blade ramsløg
1/2 fed hvidløg
Skal og saft fra 1/2 citron
1/4 agurk eller courgette
2 spsk olivenolie

– blend.
Her lagt på skiver af courgette.

 

Krydret dip af mandler
NØDDECREME:

Nødder er også en god hovedingrediens til en oste-agtig dip. Mandlerne er nok de mest neutrale, så man kan sagtens lave en anden blanding.

2 dl mandler lagt i blød 2-4 timer.
2 spsk olivenolie
1 tsk eddike
1/2 gulerod
Lidt karry og chili

– Blend det hele.

Velbekomme! Jeg håber først og fremmest disse vil inspirere dig til at lave dine egne variationer.

Læs hvorfor vegansk pålæg er godt her!

SaveSave