Diskusprolaps og/eller protusion

SpørgsmålCategory: Spørgsmål til behandlingDiskusprolaps og/eller protusion
Anne Itke Fogel asked 1 år ago

Hej
Kan man behandle diskusprolaps eller protrusion med Body SDS? Hvis ja, hvornår kan det gøres fra?
(…skal der have været et forløb hos læge og fysioterapéut eller kiropraktor først?)
Og så et tillægs-spørgsmål: Er der en forbindelse mellem nakken og tarmsystemet?

2 Answers
Andreas Lassithiotakis Staff answered 1 år ago

Hej

Allerførst vil jeg beklage det langsomme svar – det har været et par lange dage siden du spurgte.

Ja, vi behandler gerne begge dele med Body SDS : )

Og vi behandler begge dele rimelig ens. Kort og firkantet sagt er protrusion begyndelsen til en diskusprolaps eller man kan sige at de begge er grader af samme problem, nemlig at disken belastes skævt og bliver skubbet ud af plads. Resultatet er at der opstår skade på disken eller så stor udposning, at den trykker på nerverne, hvilket er meget smertefuldt og trætter ryggen. Både grunden og resultatet er altså lidt det samme.

Man kan ikke trykke en disk med sådan en tilstand på plads, da skævheden typisk er opstået over lang tid, og der er mange muskler, som efterhånden spiller ind og holder på dette tryk. Derfor skal der behandles grundigt rundt om den skadede disk, både for at løsne musklerne og skabe maksimalt kredsløb, inden man til sidst motionerer leddene på plads så trykket aflastes og hvirvlerne igen er i de rigtige vinkler.

Det svarer lidt til at smøre et gammelt rustent hængsel og derefter lirke det gradvist mere og mere for at få olien til at komme rigtigt ind og hængslet til at glide i sin fulde bevægelighed igen…

Ryghvirvlerne skal lirkes og bevæges gradvist mere og mere i sin fulde bevægelighed, til den hvirvel, der står skævt, retter sig ind på plads. Der skal ikke kun arbejdes med det ene led med prolaps/protrusion men arbejdes med det led i sammenhæng med de omkringliggende.

Med andre ord er det noget, vi gør med Body SDS – og har ganske gode resultater med.
For min skyld behøver du ikke at have været ved læge eller anden behandling inden, men du må også gerne være i fysioterapeutisk behandling fysioterapi sideløbende.
Min efaring er at træning alene ikke starte en god udvikling, men når først ryggen er i bedring, kan du godt få noget ud af træne ryggen – og jeg giver som regel små øvelser med hjem til at holde effekten af behandlingen og forberede næste skridt i behandlingen.

Og så et svar til dit tillægsspørgsmål:

Ja, der er rigtig mange forbindelser mellem hals/nakke og hele fordøjelsessystemet.
Den største eller vigtigste af dem er nok hjernenerven Nervus Vagus, som løber fra hjernen tæt langs nakkehvirvlerne og ned til tarmsystemet. Det er den 10. ud af 12 hjernenerver og har en kæmpe rolle for vores velvære i maven, både rent fysisk og psykisk – man kan kort sagt kalde den for forbindelsen mellem vores humør/tanker og vores velvære i maven. Er man spændt i nakken, vil forbindelsen fungerer dårligt, og det kan gå rigtig meget ud over vores optimisme og motivation, og evne til at tænke klart og følge vores intuition, og vi vil desuden let blive oppustede og lettere forstoppede.

Derudover går der mange nerver fra nakken til resten af ryggen – også lænden, som betyder meget for vores tarmsystem. Er vores nakke hårdt belastet vil halsen og skjoldbruskkirtlen ofte også være det, hvilket kan skabe videre problemer for bugsspytkirtlen og mavesækken, dvs omkring solar plexus.
Ofte vil man både kunne høre og mærke hele maven gå i gang med at arbejde, når man behandler nakken – hvilket kan regulere ens appetit eller blot give en meget lettere fornemmelse og mere energi.

Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål!
Kh,
Andreas

Anne answered 1 år ago

Hej Andreas
Du skal slet ikke undskylde, regner ikke med svar så hurtigt 😉
Tusind tak for et virkelig grundigt svar. Hold fest, det giver mening for mig (tror jeg er i et forløb der fokusere for ensidigt på området og ikke helheden). Jeg vender måske tilbage med flere spørgsmål 😝
God søndag

Andreas Lassithiotakis Staff replied 1 år ago

Du er velkommen! Og det er flere spørgsmål også 🙂

Your Answer