At kostens ph-værdi har sammenhæng med sundhed bygger på den observation at langt de fleste sygdomme og skavanker er syre-tilstande. Det gælder både inflammation, og dermed spændinger og skævheder, men også livsstilssygdomme som fx gigt. Det er en forholdsvis ny viden, men meget lovende, logisk og lige til at gå til.

Skal man så til at måle fødevarer eller smage sig frem? Det første er for omstændigt og det næste kan være meget misvisende, som for eksempel med citroner, som faktisk er basedannende.

Hovedreglen er nem: Du skal bare spise mere grønt og mindre animalsk.

Hvordan opstår syren i kroppen?

Lad mig uddybe teorien ud fra eksemplet med gigt.

De fleste gigtformer skyldes for meget indhold af urinsyre (ikke at forveksle med urinstof) i kroppen. Urinsyre dannes især ved fordøjelsen af animalske produkter samt kroppens nedbrydning af sig selv (fx ved særligt stort vægttab).

Dette er altså et bud på en forklaring for hvorfor folk, der spiser flere grøntsager bliver mindre stive og ømme, “syrer mindre til”, og dermed får færre skavanker i bevægeapparatet.

Et let trick…

Der er flere grøntsager, der er mere basiske end citronsaft, eksempelvis selleri. Det er bare svært at få en hel selleri ned hver morgen. Med tilgængelighed og tilberedelse in mente er citron et godt bud på en god og nem måde at starte dagen basisk.

Drik saften fra en citron blandet op i så meget vand, du synes – gerne som det første når du står op, og helst en halv time inden du spiser morgenmad.

…Det booster fordøjelsen, da det forbedrer mavesaften.
…booster immunforsvaret, da bakteriefloraen fungerer bedre.
…giver desuden god ånde
…giver også flot hud
…modvirker koffeins dårlige effekt på nyrerne.
…mindsker følelsen af at gå sukkerkold mellem måltiderne, også selvom du bliver lidt sulten. Dvs det giver færre cravings.

Alternativt er friskpresset juice en god måde at få nogle grøntsager på. Her fx af en halv banan, masser af spinat, agurk, bladselleri, citron samt enten frisk tomat eller lidt soyamælk et godt bud på en basisk morgenmad.

 

 

 

Jeg glæder mig personligt meget til der bliver forsket mere i det. Indtil da vil jeg sige, det bakker fint op om sund fornuft.

Om ikke andet har rigtig mangestor glæde af “citron-trick’et”!

Læs mere om helsekost her på siden her…
Se liste over fødevarers ph-værdi her…

God appetit!